Zonnebrandcreme en acne

afbeelding: eigenaresse Ten Beauty Barbara van den Bogaard

Wel of geen zonnebrand gebruiken?

Nu de zon weer volop aan het schijnen is hoor ik met regelmaat in mijn praktijk dat mensen met acne zeggen: gelukkig de zon is er weer en dan wordt mijn acne minder.
Maar dit is maar deels waar en kan een explosie later in het jaar geven. 

 

Acne lijkt te verminderen in de zon?

In zon zitten vele stralingen met verschillende golflengtes. Bepaalde golflengtes zijn effectief bij het doden van de Cutibacterie (voorheen de Propionibacterie). Deze bacterie zorgt in de huid voor de ontstekingen bij acne. Dus het kan dat de ontstekingen even minder worden, tevens geeft de zon een lekker kleurtje waardoor je huid donkerder wordt en puistjes minder zichtbaar zijn.

 

Nadelen van zon op de huid

 Maar….wat ook gebeurd in de zon, is dat jouw huid dikker wordt! Hij gaat namelijk meer cellen produceren om zichzelf te beschermen. En dat is niet gunstig voor de acne huid! Tevens activeert zonlicht talg. Deze twee bij elkaar opgeteld; dikke huid en meer talg is meer kans op verstopte follikels en dat zijn comedonen, verstopte follikels worden ook wel black Heads genoemd. Of als ze ingesloten zijn white heads. Nu is talg bij warm weer vloeibaarder, wat kan zorgen dat het niet meteen verstopt, maar dat dit probleem zich in het najaar explodeert. En dan hebben we ook nog pigment. Deze zorgt voor een mooi kleurtje, maar dat is niet gunstig voor de huid ongeacht wel of geen acne. Alleen bij een acne huid is de kans zeer groot dat je meer pigmentverstoringen ontwikkeld doordat jouw huid littekens heeft en in het genezingsproces zit. Ook zorgt de UVA straling dat je huid sneller ouder wordt.

 

Zonnecreme wel of niet smeren?

 Te veel zonnefilters in combinatie met bepaalde ingrediënten kunnen de huid doen afsluiten. Je zult nu denken: zie je wel, zonnecreme sluit de huid af. Maar dit is dus niet bij alle zonnecremes het geval. Het is dus goed om je huid te beschermen om de bovengenoemde problemen te doen verminderen. Tevens verminder je de kans op huidkanker. Ik stuur met regelmaat mensen naar de huisarts/dermatoloog omdat ik verdachte plekjes constateer. Ik raad altijd aan na een behandeling om een zonnecreme te gebruiken. Dit ook doordat ik werk met peelings en crèmes die vitamine A bevatten. Hierdoor wordt de huid gevoeliger voor UVA straling. Daarom verkoop ik de Lookx SPF-30 sun fluid. Een zonnebeschermer die zich versmelt met jouw huid en de poriën niet verstopt. Tevens bevat deze huidverbeterende ingrediënten en is ook geschikt voor een acnehuid!

 

Advies

Reinigen: Vergeet niet om jouw huid voor het slapen gaan te reinigen! Dit om make-up, zonnecreme en vuil wat door de dag op jouw huid is gaan zitten te verwijderen. Je kunt hier gebruik maken van de “Derma daily cleanser” in combinatie met de “Refresh lotion”. Deze reinigt niet alleen maar zorgt voor minder talg en heeft een lichte peelende werking. Daarom reinigen, want een creme, peeling of masker op een niet gereinigde huid aan brengen heeft weinig nut! Zelfs zonde van je creme. En alleen met water wassen is ook geen optie. Want water bind zich niet aan vuil.

Peeling: Gebruik met regelmaat een peeling, maar geen scrub met korrels bij active acne! Hiervoor zijn de “dermapads” een uitstekend alternatief met verbeterend huidresultaat.

Masker: De “O2 Relax eye and face mask “is zeer geschikt. Kan zelfs als nachtmasker ingezet worden. Werkt kalmerend en is ontstekend remmend.

Creme en serum: Gebruik een creme die porien verkleint, talg verminderd en ontstekend werkt; “Solution Creme” en eventueel nog voor een beter resultaat het bijbehorende serum “Solution pore minimiser”.

Dus het antwoord op wel of geen zonnecreme, is dus een dikke JA.

 Wil jij een persoonlijke aanpak voor jouw acnehuid? Neem gerust contact met mij op. Woon je niet in de buurt? Geen probleem, ook op afstand kan ik jou online begeleiden voor het juiste huidadvies.

Geplaatst in Huidproblemen, Online, Producten.